Tandlæge Hanne Simonsen – Brabrandhus
Din Tandlæge i Brabrand
Kontakt Tandlæge Hanne Simonsen - Brabrandhus
Din tandlæge i Brabrand
Behandlinger
Forebyggelse
Da de fleste sygdomme i tænder (caries) og tandkød (gingivitis og paradentose) skyldes tilstedeværelse af bakterier i mundhulen, er forebyggelse med effektiv mundhygiejne vigtig.
Der tilbydes derfor instruktion i tandbørstning og renhold mellem tænderne samt informeres om hvilken kost, der skal undgås for ikke at skade tænder og tandkød.
God mundhygiejne og sunde kostvaner er afgørende vigtige for sundheden i mundhulen.
Læs om forskellige behandlinger
Nedenfor kan du læse mere om forskellige behandlinger. Du naturligvis altid velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål.
Information om behandlinger
Behandling af tandsygdomme
Huller i tænderne (caries) behandles med fyldninger. Det angrebne væv fjernes og der lægges en fyldning, som oftest i plast. For at behandlingen kan ske smertefrit, kan lægges en bedøvelse, hvis du ønsker det. Det tager tid og omhu at lave en god plastfyldning. Jeg bruger kun anerkendte materialer.
Såfremt større dele af tanden mangler, kan fremstilling af en tandkrone blive nødvendig. Denne kan fremstilles i metal, porcelæn eller en kombination heraf.
En svækket tand (rodbehandlet, revnet eller på grund af omfattende caries) kan bedre bevares med kronebehandling end med tandfyldning. Kronen fremstilles i samarbejde med en tekniker i Danmark eller udlandet efter aftale med dig.
Mangler der en eller flere tænder, kan det påvirke udseendet eller tyggefunktionen, så behandling med tanderstatning kan være en løsning. Erstatningen kan enten være aftagelig (protese) eller fast (tandbro eller implantat).
Protesen fremstilles i samarbejde med en tandtekniker her i Århus. Mangler kun én eller få tænder, kan dette behandles med en fastsiddende bro forankret på nabotænderne eller et implantat.
Behandling af sygdomme i tandkødet
Gingivitis er betændelse i tandkødet langs med tandhalsene og opdages ved at det bløder og / eller er ømt, når du børster tænder. Betændelsen skyldes bakteriebelægninger (plak) på tænderne som følge af utilstrækkelig eller forkert tandbørstning samt manglende renhold mellem tænderne.
Gingivitis kan behandles ved at jeg eller min klinikassistent fjerner tandsten, afpudser tænderne og du instrueres i korrekt tandbørstning, brug af tandtråd og evt. mellemrumsbørster eller solobørster. Der kan aftales en efterfølgende kontrol.
Paradentose er en videreudvikling af gingivitis, hvor nu også tændernes støttevæv og kæbeknoglen angribes. Der kan dannes dybe tandkødslommer, hvor det er svært eller umuligt at holde rent. Ubehandlet kan tænderne løsnes og i værste fald mistes.
Sygdommens omfang registreres ved at måle lommernes dybde, graden af blødning og tabet af støttevæv.
Behandlingen består af fjernelse af tandsten, afpudsning af tænder og rensning ned i tandkødslommerne. Ved omfattende angreb kan der suppleres med antibiotika og evt. operativ fjernelse af betændt væv.
Du får en grundig, individuel instruktion i mundhygiejne og der aftales kontroller af tilstanden.
Rodbehandling
På langs inde i tanden er der blodkar og nerver til tandvævet. Dette væv kaldes samlet for ”nerven”. Nerven kan tage skade ved et dybt cariesangreb, revne i eller slag mod tanden og der kan opstå betændelse eller nekrose (død) i nerven. Dette kan give tandpine ved varm og kold føde samt betændelse ved tandens rodspids, der gør tanden tyggeøm og der kan opstå en hævelse ud for tanden.
Behandlingen er fjernelse af nerven efter at der er lagt en lokalbedøvelse. Hulrummet efter nerven files rent for nerverester og bakterier, hvorefter der skylles, hulrummet fyldes op med en rodfyldningspasta og tanden bygges op i plast. Der tages vejledende røntgenbilleder under behandlingen, som kan strække sig over 2 eller flere konsultationer.
Ophelingen kontrolleres efter en tid på et nyt røntgenbillede. I nogle få % ses manglende opheling. Da en rodbehandlet tand er svækket, vil det som regel anbefales at lave en krone på tanden for at bevare den.
Bideskinne
Behandling med en aftagelig bideskinne kan være en mulig behandling for ømhed og træthed i tyggemusklerne, visse former for hovedpine, knæk i kæbeleddene, tænderskæren, tandpres og kraftigt slid på tændernes tyggeflader.
På baggrund af dine oplysninger og en grundig undersøgelse vurderer jeg, om dine symptomer kan mindskes eller helt fjernes med aflastning ved en bideskinnebehandling. Der tages aftryk af tænderne og ved den følgende konsultation tilpasses skinnenne. Du får en individuel instruktion i brugen og der aftales en kontroltid.
Behandling af visdomstænder
Visdomstænderne er de bageste kindtænder i begge kæber. Nogle vokser normalt frem i tandrækken og kan bevares livslangt uden problemer. Andre bliver liggende i kæbeknoglen på grund af fejllejring eller pladsmangel, og kan i visse tilfælde presse mod tanden foran og beskadige dennes rod. Disse visdomstænder bør fjernes hurtigst.
Der er også visdomstænder, som kun kommer delvist frem i mundhulen, og der kan udvikles betændelse i tandkødet omkring tandkronen, hvor bakterierne ikke kan fjernes med tandbørsten. Der kommer ømhed i og hævelse af tandkødet, som delvist dækker tandkronen. Her kan jeg i første omgang skylle i hulrummet med desinficerende væske evt. suppleret med antibiotika. Hvis betændelsen ikke forsvinder, må tanden!
De fleste visdomstænder kan jeg fjerne ved udtrækning eller operation på klinikken.
Der lægges lokalbedøvelse ved fjernelsen, og der medgives smertestillende medicin til brug, når bedøvelsen holder op med at virke. Det er vigtigt at du kontakter klinikken, hvis der efterfølgende opstår problemer.
I vanskelige tilfælde henviser jeg til specialtandlæge i kirurgi i Århus.
Tandlægeskræk
Mange er nervøse for at gå til tandlæge. Det skyldes angsten for måske at opleve smerte i forbindelse med behandlingen – og som regel med baggrund i erindringen om en tidligere smertefuld tandbehandling. Ubehaget kan reduceres meget ved, at jeg inden behandlingen bliver grundigt orienteret om, hvad du er nervøs for, så vi sammen kan aftale en behandlingsprocedure, du kan klare.
Det er derfor vigtigt, at vi får etableret og bevarer et tillidsfuldt samarbejde, så du tør møde regelmæssigt til undersøgelse af dine tænder og får den nødvendige tandbehandling, hvorved du kan bevare dit tandsæt funktionsdygtigt livet igennem.
Der er mange gode informationer omkring tandlægeskræk på Tandlægeforeningens hjemmeside:
Læs mere på Tandlægeforeningens hjemmeside her eller på Alt Om Tænder her.